• Writer's pictureDyżurny Saper

XX Kongres Samorządnego Związku Zawodowego Taksówkarzy Rzeczpospolitej Polskiej.

Spotkaliśmy się już po raz 20-sty. Tym razem gościło nas Warmińsko-Mazurskie Zrzeszenie Transportu w Olsztynie. Delegaci przyjechali z regionów Łódzkiego, Mazowieckiego, Podlaskiego i Pomorskiego, zaś reprezentanci Warminińsko-Mazurskiego pełnili rolę gospodarzy.

Kongres miał głównie zadania wyborcze i zmiany w zarządzie Związku. W wyniku wyborów na stanowisku prezesa pozostał Tadeusz Stasiów z Warszawy a skład Zarządu weszli ponadto Sławomir Kałwaniec z Olsztyna, Mariusz Zieliński z Łodzi oraz Tadeusz Krawczyk i Sławomir Czajka z Warszawy.

Delegaci przedstawiali sytuacje taksówkarzy w poszczególnych Regionach i miastach - szczególnie w dziedzinie współpracy Związku z lokalnymi władzami samorządowymi. Na pierwszym miejscu były oczywiście potrzeby podniesienia cen maksymalnych w największych miastach, ze względu na postępującą inflację i wzrost kosztów działalności taxi. Związek podjął w tej sprawie współpracę z Koalicją Taxi skupiającą organizacje taksówkarskie. Kolejną palącą sprawą jest zapobieganie patologii w przewozach osób działającej na obrzeżach normalnych taksówek - i często podszywających się pod nie. Mowa tu oczywiście o znanych z mediów dziesiątkach przypadków seksualnych napaści w "taksówkach na aplikację" czyli szczegółowo w aplikacjach Uber i Bolt, w ściganiu których pomagają nawet posłowie. Niestety, bez właściwych instrumentów prawnych i zmian zapisów w Ustawie o Transporcie Drogowym sprawcy czynów plamiących dobre imię taksówkarzy często pozostają bezkarni albo nieznani. Związek podjął współpracę z Koalicją Taxi przy przygotowaniu pakietu zmian w prawie które pomogą zapobiegać takiej patologii w przyszłości.

Zmiany w Związku nastąpiły także na poziomie lokalnym. Nowym przewodniczącym Regionu Mazowieckiego został Tadeusz Krawczyk, a Regionu Podlaskiego - Bogusław Łupiński który dołączył do Krajowej Komisji Rewizyjnej. Kontakt do nowych władz Związku znajdziecie na naszej stronie w dziale Regiony i Kontakt.

82 views0 comments