Prośba SZZTRP do Premiera o objęcie branży taxi - Tarczą COVID 6

Szanowny Panie Premierze,

Zwracamy się prośbą o podjęcie czynności zmierzającej do objęcia przedsiębiorców wykonujących działalność gospodarczą w transporcie drogowym przewóz osób taksówką, pomocą finansową mającą na celu złagodzenie negatywnych skutków ekonomicznych wywołanych przez pandemię /covid -19/.

W trudnej sytuacji ekonomicznej wymagającej wsparcia finansowego są nie tylko przedsiębiorcy wykonujący przewozy osób taksówką ale również pracownicy zatrudnieni w ich organizacjach zrzeszeniowych utrzymanych wyłącznie ze składek członkowskich.

Niestety, ogłoszona przez Pana Premiera pomoc finansowa dla Nich tej pomocy nie przewiduje. Nie wzięto w niej pod uwagę, że w wyniku szalejącej epidemii nie tylko usługi gastronomiczne, rekreacyjne, itp. popadają w zapaść ekonomiczną ale również inne działy usług w tym między innymi w transporcie drogowym przewóz osób taksówką.

Niezrozumiałym jest, że niezależnie od wprowadzonych obostrzeń z racji epidemii, skutkujących wygaszeniem gospodarki i życia towarzyskiego, do niewydolności finansowej w świadczeniu między innymi danin na rzecz obowiązkowych składek ZUS, podatków itp. przyczynia się również działająca „szara strefa” w transporcie drogowym w przewozach osób taksówką której między innymi ustawami covidowymi Sejm R.P. dał przyzwolenie na spokojną ich działalność.

Panie Premierze,

Mając na celu dobro przedsiębiorców taksówkarzy i pracowników zwracamy się z prośbą o spowodowanie objęciem Ich odpowiednią pomocą finansową mającą na celu umożliwienie przetrwanie trudnego okresu albowiem bez tego wsparcia wielu zaprzestanie tej działalności powiększając rzeszę bezrobotnych.

Tadeusz Stasiów

Samorządnego Związku Zawodowego Taksówkarzy RP